Puoli vuotta Kazakstanissa Kuuden kuukauden työharjoittelu Suomen Astanan suurlähetystössä - tunnelmia, makuja, kuvia ja havaintoja Astanasta, Kazakstanista ja elämästä.

Astana, kirjaimellisesti pääkaupunki

  • Astana, kirjaimellisesti pääkaupunki
  • Astana, kirjaimellisesti pääkaupunki
  • Astana, kirjaimellisesti pääkaupunki

Astana, Kazakstan - Keski-Aasian nopeimmin kasvava ja kehittyvä kaupunki, maailmannäyttelyn 2017 näyttämö, Euraasian sydän. Vuonna 2015 CNN julisti Astanan maailman oudoimmaksi pääkaupungiksi eikä syyttä – Astana, joka kasakin kielellä tarkoittaa yksinkertaisesti ’pääkaupunkia’, sijaitsee Pohjois-Kazakstanin laajoilla aroilla, eikä sen lähiympäristössä ole oikeastaan juuri mitään. Työpaikan ikkunasta näkee kaupungin reunat, joiden jälkeen alkaa Pohjanmaalle vertoja vetävä ’aakee laakee’. Astanasta tuli Kazakstanin pääkaupunki vuonna 1997, ja sen jälkeen se on kokenut merkittävän kasvojenkohotusleikkauksen – uudet kerrostalokompleksit, modernit nähtävyydet, maailman suurin teltta ja laajat autotiet ovat kasvattaneet Astanan unohdetusta pikkukaupungista tuulisten arojen helmeksi. Samalla elämä täällä on muuttunut merkittävästi – köyhempien kansanosien hökkelikyliä on armotta raivattu pois uusien ja näyttävien rikkaiden asuinalueiden tieltä. Tätä muutosta rahoittavat maan merkittävät öljyresurssit, jotka ovat olleet myös Kazakstanin kasvavan talouden taustavoimana.

Astana on vuodesta 1997 lähtien ollut Kazakstanin pääkaupunki. Sitä ennen pääkaupunkina toimi Almaty, mutta pääkaupunki siirrettiin, koska haluttiin luoda uusi, moderni kaupunki kuvastamaan uutta, modernia Kazakstania. Vuonna 1997 kaupunki tunnettiin vielä nimellä Akmola (perustettu 1830 tällä nimellä, myöhemmin Akmolinsk 1832, Tselinograd 1961, Akmola 1992), mutta sen saatua pääkaupunkistatuksen nimi muutettiin Astanaksi. Astanassa sijaitsee Kazakstanin pohjoisosissa, ja sen asukasluku on n. 850 000, mikä tekee siitä maan toisiksi suurimman kaupungin. Kaupunki on tarkoituksellisesti luotu ja suunniteltu, ja sen arkkitehtuurissa on havaittavissa esimerkiksi Dubaihin verrattavaa suureellisuuden ja näyttävyyden tavoittelua. Tällä hetkellä katukuvassa on näkyvissä viime hetken ponnistelut mahdollisimman kauniin ulkomuodon saavuttamiseksi maailmannäyttelyyn saapuvia kansainvälisiä vieraita varten. Presidentti Nazarbayev itse on asettanut tavoitteeksi, että maailmannäyttelyn myötä ulkomaiden kuva Kazakstanista paranee, ja sitä pidetään kauniina, modernina ja pitkälle kehittyneenä maana. 

Tähän mennessä olen pitänyt Astanasta - huikealla kahden viikon kokemuksella. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita ja kaupasta saa jotakuinkin tarvittavat asiat. Kävelymatkat ovat yllättävän pitkiä ja kaupunki on autoilijoille suunniteltu, mutta sen en anna häiritä. Tuleepahan liikuttua töihin kävellessä. Paikallisiin en ole juuri ehtinyt tutustua - työpäivien jälkeen olen yleensä niin naatti, että kotiin raahauduttuani en jaksa edes ajatella ulos lähtemistä. Viikonloppu puolestaan kuluu siivotessa, ruokakaupassa käydessä ja illanvietoissa edustuston väen kanssa. Edustustossa minut on vastaanotettu äärimmäisen hyvin, ja täällä työskentelee aivan huipputyyppejä, joiden kanssa on kiva viettää myös vapaa-aikaa. Tavoitetila kuitenkin on, että tapaisin myös paikallisia, tai edes muita ulkomaalaisia kuin suomalaisia. En vielä kuitenkaan ota tästä paineita - olenhan ollut täällä nyt vasta kaksi viikkoa. Kaikkea ehtii. Tosin samaa saatan sanoa kaksi viikkoa ennen kotiinpaluutakin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija